2018. június 14., csütörtök

A tökéletes első bejegyzés titka

Helló! ᵔᴥᵔ

Kezdjük az elején, vagyis az első nehézségnél, amin egyszer minden bloggerpalánta túlesik: az első bejegyzés megírása. Hogyha éppen előtte állsz, készülj fel, hogy több dilemmával kell szembenézned! Miről írj, mit említs meg és mi az, amit semmiképpen sem? Mennyire engedd szabadjára a gondolataidat, mikor zabolázd meg őket? Egyáltalán mikor tartasz ott, hogy elkezdj ezzel foglalkozni? Nem ördögtől való dolog ez, ha felkészültél a blogolásra, de tény, elkezdeni a legnehezebb. Ha te is így érzel és nincs ötleted, hogyan vágj bele, most adok kiindulópontot.

A fotót Simon Buchou készítette.

Bemutatkozás vagy in medias res?

A vélemények megoszlanak arról, milyen blogposzttal érdemes megnyitni – ahány ember, annyi szokás. Vannak, akik szeretnék köszönteni leendő olvasóikat és körbevezetni őket a jelenleg többé-kevésbé üres blogon, ami nem rossz, hiszen így a látogatók fejében kialakulhat egy kép arról, mire számíthatnak a közeljövőben és érdekli-e őket a tartalom. Azonban hátulütői is lehetnek, ha a blogger nem tudja tartani a szavát és az olvasók a későbbiekben nem azt kapják, amit vártak. A tettek emberei szerint a nyitásról áradozó bejegyzések teljesen feleslegesek, ugyan kit érdekelnek a kósza ígéretek és az unalmas bemutatkozás, ezért inkább belecsapnak a lecsóba és rögtön úgy írnak, mintha ezer éve nyitva lennének. Nincs jó és rossz módszer, neked kell eldöntened, melyik áll hozzád a legközelebb. Amondó vagyok, hogy semmit sem veszíthetsz egy bemutatkozással, lehet, nem az lesz a blogod legolvasottabb bejegyzése, de ha már 1-2 ember bizalmat szavaz ennek köszönhetően, jól jártál. A mai bejegyzésemben főként erre a típusra fókuszálok, de mindenképp megéri velem tartani, igyekszem újat mondani.

Mielőtt elsietnéd, készülj fel

A blogod megalkotása összetett feladat, ezáltal van néhány dolog, amiről jobb meggyőződést venned, mielőtt beleugranál a mélyvízbe és hozzálátnál az íráshoz. A felkészültség a jövőben hasznodra válhat és jelentősen megkönnyítheti a dolgod, esetleg az is kiderülhet, hogy a blogolás számodra csak hirtelen fellángolás vagy képes vagy tartósan csinálni.

     ★ 001. Találd meg a stílusod
Bár témától függ, viszont a legtöbb esetben azt szeretjük, ha egy blogger szívét-lelkét beleteszi a bejegyzéseibe és érződik az írásain, hogy foglalkoztatja az, amiről pötyög nekünk. Azt olvassuk szívesen, aki nem untat, hanem egyenesen isszuk a szavait, mert vannak saját gondolatai, ötletei és olyan stílusa, amit százból is felismernénk. Fontos, hogy már az első bejegyzésedben elcsípd a közös hangot velünk és megmutasd: érdemes lesz visszatérnünk.

     ★ 002. Legyenek terveid
Nem csak az elsőhöz, hanem az összes többi bejegyzésedhez is ötletekre lesz szükséged. Ne ülj úgy billentyűzet mögé, hogy nem vagy biztos abban, miről szeretnél írni és mit szeretnél elérni vele, „majd lesz valami,” hiszen ha már az elején elakadsz, mi lesz később? Ez esetben várj és ötletelj, előre írj meg több bejegyzést, amíg biztos lehetsz abban, hogy nem csak a kezdetekhez van elég inspirációd. Sokkal csábítóbb egy magabiztos, ambiciózus blogger, mint valaki, aki túl sokat akar,  közben maga sem tudja, mihez fog kezdeni.

     ★ 003. Fejezd be a blogod körüli teendőket
Többször futottam bele új blogok esetében abba az apró hibába, hogy az író nem tudta kivárni, míg elkészül a blogjával, hanem félkész állapotban döntött úgy, hogy megnyit. Gondolj csak bele, félig felépített házba sem költözünk be! Szerezz be egy kinézetet, amivel meg vagy elégedve, töltsd fel tartalommal a modulokat, valósítsd meg a terveid és ne szakítsd félbe, hidd el, megvárunk. Bizonyosodj meg róla, hogy a blogod készen áll a látogatók fogadására, minden megfelelően működik és senkit sem fogsz elriasztani a kapkodásoddal, holott még bőven lenne tennivalód. Igen, a tartalom a lényeg, de ha már egyszer elkezdesz valamit, fejezd is be – jó fényt fog vetni rád, ha már az első alkalommal kellemesen érezzük magunkat nálad.

5 tipp, hogy miről írhatsz az első bejegyzésedben

Képzeld el, hogy egy olvasó vagy, aki a blogodra tévedt. Téged mi venne rá arra, hogy maradj és visszatérj máskor? Mit vársz el egy blogtól, hogy örömmel olvasd? Gondold át és írj úgy és arról, amit szívesen olvasnál a blogodon akkor is, ha nem te írnád.

     ★ 001. Mutatkozz be
Valószínűleg új vagy a blogger közösségben, vagy ha nem, akkor az új bloggal új szerepbe léptél és mellesleg nem száz százalék, hogy mindenki hallott már rólad, így hát jó eséllyel nem ismerünk. Ha azt szeretnéd, hogy elnyerd a szimpátiánkat és emlékezetesebb legyél, szánj pár sort egy rövid bemutatkozásra. Nem kötelező felvállalnod a neved, de minél többet mesélsz magadról, annál közelibbnek érzünk és nem csak egy idegen blogger leszel a sok közül. Írhatsz arról, ki vagy te a hétköznapokban, milyen élményeid vannak blogolás terén és bármi, amit fontosnak tartasz és szívesen megosztasz velünk. Bár régen nem volt szokás, viszont napjainkban egyre többen osztanak meg magukról képeket, tehát ha nem bánod, mutasd meg, ki vagy.

     ★ 002. Oszd meg velünk, miért nyitottad meg a blogod
Ugyancsak azért, hogy többet tudjunk meg rólad és a miértekről. Légy kreatív, fontos, hogy megmutasd, tudod, mit és miért csinálsz. Meséld el, mi zajlik a színfalak mögött: honnan jött az ötlet, hogy blogolni kezdj? Miért pont a blogolást választottad? Mióta és hogyan foglalkozol a blogoddal? 

     ★ 003. Határozd meg a blogod témáját/témáit
A kattintások számánál fontosabb, hogy a célközönséged legyen az, aki látogat, mert nem mindegy, hogy olyan gyorsan megyünk, mint ahogyan jövünk, vagy szívesen töltünk nálad több időt, mert tudjuk, mit kapunk cserébe. Az egyik módszer, hogy a megfelelő olvasókat találd meg, az, ha írsz arról, mit várhatunk tőled, milyen témákkal készülsz, ha pedig előre tervezgetős típus vagy és tudod, melyik napokon és pontosan mikor fogsz frissíteni, oszd meg velünk ezt is, hiszen így tudni fogjuk, mikor nézzünk be hozzád.

     ★ 004. Kinek írsz?
Egy másik módszer a célközönséged megragadásához az, ha nem csak arról írsz, mit tudsz te és mit nyújtasz, hanem átgondolod, kik olvasnának szívesen és körülírod őket. Szólítsd meg őket, ragadd meg a figyelmüket olyan mondatokkal, mint például a következő: „Ha te is legalább akkora könyvmoly vagy mint én, akkor jó helyen jársz!” Ezzel visszautalsz a bemutatkozásodra, amiben természetesen megemlítetted, hogy nagyon szeretsz olvasni és egyben célzol arra, hogy a blogodon könyvekkel (is) foglalkozol.

     ★ 005. Tűzz ki blogos célokat
Ahogyan már említettem, fontos, hogy ne céltalanul tengjünk-lengjünk a bloggervilágban. Az első bejegyzésed tökéletes lehetőség arra, hogy összeírd és ismertesd velünk a terveidet és azt, hogy mit szeretnél elérni vele a jövőben. Így megértjük, miért vagy itt és talán még segíteni is tudunk a céljaid elérésében. Esetleg az első blogszülinapodkor szánhatsz egy bejegyzést arra, hogy összegezd, mely terveidet és álmaidat sikerült megvalósítanod és lefektetheted az újabbakat a következő 1 évre.

3 hiba, amiket kerülj

     ★ 001. Inspirálódj, de ne másolj
Van különbség az inspiráció és a másolás között: előbbiről akkor beszélünk, ha más blogokat böngészve kreatívabbnak érzed magad és közben új ötletek jutnak az eszedbe, amiket nem láttál még máshol. Utóbbi azt takarja, mikor – akár akaratlanul, észrevétlenül – nagyon hasonló, vagy teljesen ugyanolyan módszereket alkalmazol, mint valaki más, esetleg a blogger engedélye nélkül felhasználod a képeit vagy bejegyzéseket, részleteket nyúlsz le tőle a te blogodra és nem tünteted fel az eredeti szerzőt. Ez nem csak ízléstelen, de a törvény is bünteti. A te gondolataidra vagyunk kíváncsiak, nem másokéra!

     ★ 002. Motiváció és ötlethiány
Bárkivel, még a legprofibb bloggerekkel is előfordulhat, hogy szívesen írnánk, de nem jön az ihlet. Ilyenkor tedd félre egy kicsit a blogolás gondolatát, várj, olvass másokat és előbb vagy utóbb elmúlik az állapot és tudsz majd miről írni. Ne ess kétségbe, ne ábrándulj ki a blogolásból és főként ne ess abba a hibába, hogy másolsz. Ha úgy érzed, hogy a kezdetekben nem lesz ezzel gond, viszont nem táraztál be elég ötlettel, de bízol magadban, hogy ha majd ott tartasz, akkor nem akadsz el, akkor egyszerűen ne tegyél erre említést és senkinek sem fog feltűnni, hogy írói válságban szenvedsz. De az a biztos, ha még nyitás előtt leküzdöd ezt a problémát.

     ★ 003. Túl sok a rizsa
Nem a felavató posztod lesz a legfontosabb a blogod életében, így nincs szükség arra, hogy hosszúra nyújtsd. Fontos, hogy tömör, de mondanivalóban bővelkedő legyen logikus tartalmi felépítéssel, ezért hasznos lehet, hogy mielőtt elkezdenéd írni, vázlatot készítesz. Bejegyzésed tagold bekezdésekkel, formázd meg, dobd fel például képekkel és videókkal, hogy ne legyen unalmas.

Ezek voltak a saját tapasztalataim és életmentő tippjeim, amiket meg szerettem volna osztani itt. Te mivel egészítenéd ki?

Miről írtál az első bejegyzésedben?

Hamarosan ismét jelentkezem, addig kíváncsian várom a válaszodat és hozzászólásodat! Ha van ötleted, milyen tippeket olvasnál tőlem, ne habozz megosztani velem! Légy jó!

2 megjegyzés:

 1. Szia. Nagyon tetszett a bejegyzes. En is eppen kezdő felbe vagyok egy úk bloggal es hasznosak voltak a tanácsok mert sokmindenre még nem gondoltam, de ez segített. További szép napot. Puszi. Andrea. 😉

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Andi! :)
   Nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzésem, köszönöm a visszajelzést! Sok sikert az új blogodhoz! ♡

   Törlés